Phivos' Planet Phivos calling Moonchild
Είστε στο:    >   > Δήμαρχε δεν σού τάπαν καλά
Δήμαρχε δεν σού τάπαν καλά

Κάτω από τις πιέσεις των πράσινων, που νοιώθουν από οικολογία όσο και'γω από κινέζικα, ο δήμαρχος του Παρισιού θέλει λέει να "attaquer aux 4X4"!

Ξεκίνησε σαν φαινόμενο μόδας, αν δεν κάνω λάθος στην Αμερική. Και γρήγορα βρήκε οπαδούς, για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα, ό,τι καινούργια μόδα να λανσάρεις, θα βρει οπαδούς. Ιδιαίτερα στην Αμερική, που ψάχνουν διαρκώς το καινούργιο, που τρελαίνονται με τις μόδες της μιας σαιζόν πριν τις πετάξουν για κάποιες νεότερες.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρεία λοιπόν τα SUV είναι αυτοκίνητα που ρυπαίνουν πολύ και πιάνουν περισσότερο χώρο. Γιαυτό πρέπει να τα κυνηγήσουμε! Στην Αμερική υπάρχει μια κατηγορία αυτοκινήτων που λέγονται SUV που δεν έχουν και πολλή σχέση με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη κάτω από την ίδια ονομασία.

Στην Αμερική ανέκαθεν (ή πιο σωστά, από τον πόλεμο και μετά), υπήρχε το van σαν αυτοκίνητο γενικής χρήσης. Ηταν δε το κατ'εξοχήν οικογενειακό αυτοκίνητο, πολύ πριν εμφανιστεί στην Ευρώπη το "επαναστατικό" concept των monospace! Παράλληλα αναπτύχθηκε το γνωστό jeep (g.p.: general purpose), όχημα για τα χωράφια χωρίς την παραμικρή άνεση, πολύ μικρό και τελείως ανίκανο να κινηθεί αξιοπρεπώς στην άσφαλτο, έστω και με τα μέτρα της εποχής. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην Ευρώπη το Land Rover.

Η πρόοδος έκανε και τα εκτός δρόμου αυτοκίνητα, που για να μην κολλάνε στις κακοτοπιές και τις λάσπες, έπρεπε να έχουν κινητήριους και τους 4 τροχούς τους (εξ'ού και το 4Χ4), άρχισαν να γίνονται πιο άνετα και το κυριότερο να έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις στην κίνηση στην άσφαλτο, πράγμα άγνωστο στα πρώτα μοντέλα του είδους. Και να μεγαλώσουν, όπως όλα τα αυτοκίνητα άλλωστε, σημαντικά. Και να που άρχισαν να γίνονται ενδιαφέροντα για το κοινό που μέχρι τότε αγόραζε van. Γιατί αγόραζε στην ουσία van, παίρνοντας επιπλέον τη δυνατότητα να πάει και λίγο σε κανένα χωράφι ή καμιά αμμουδιά. Αποτέλεσμα, οι πωλήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα. Ηταν όμως αυτά τα αυτοκίνητα, ακριβά. Οι κατασκευαστές είδαν ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν αξιοποιούσαν τις εκτός δρόμου δυνατότητες αυτών των αυτοκινήτων και για να τα κάνουν φτηνότερα, (δηλαδή για να πουλήσουν περισσότερο), μείωσαν τις εκτός δρόμου δυνατότητες στο ελάχιστο, ίσα να μπορείς κανένα μικρό περίπατο σε χωματόδρομους. Ετσι γεννήθηκε η η κατηγορία SUV (Sports & Utility Vehicle) και μαζί και το μπουμ της αγοράς αυτού του τύπου αυτοκίνητου. Και είναι επόμενο, αφού θέλησαν να φτιάξουν φτηνότερα αυτοκίνητα, έφτιαξαν και χειρότερης ποιότητας. Και τέτοια κυκλοφόρησαν δεκάδες μοντέλα, στην Αμερικάνικη αγορά. Για το θέμα της ασφάλειας αυτών των αυτοκινήτων δεν μίλησαν ποτέ οι οικολόγοι. Ας βρεθούν γιαυτό άλλες ομάδες πίεσης. Τους απασχόλησε μόνο το θέμα της ρύπανσης. Συμφωνώ ότι όταν για λόγους κόστους το τάδε μοντέλο έχει ξεπερασμένο κινητήρα, ρυπαίνει περισσότερο από ένα πιο σύγχρονο. Αλλά από τη στιγμή που είναι μέσα στις προδιαγραφές, νομίζω ότι δεν χωράει συζήτηση. Και μην ξεχνάμε, όλα τα αυτοκίνητα βρίσκονται στην ίδια θέση, όχι μόνο τα SUV.

Στην Ευρώπη τώρα. Ιστορικά, δεν ακολουθήσαμε καθόλου τον ίδιο δρόμο με την Αμερική. Τα εκτός δρόμου αυτοκίνητα ήταν πάντα ένα περιθωριακό φαινόμενο. Τόσο που η Land Rover, ο μοναδικός κατασκευαστής τέτοιων οχημάτων στην Ευρώπη, δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να βελτιώσει την άνεση στο μοναδικό μοντέλο της που από το 48 κυκλοφορεί ίδιο κι απαράλλαχτο, αφού το κοινό της αγόραζε αυτό το αυτοκίνητο σχεδόν αποκλειστικά για εκτός δρόμου, χρήση. Στη δεκαετία του 70 έβγαλε το Range που ήταν πολύ πιο άνετο αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο περιθωριακό.

Το φαινόμενο των εκτός δρόμου πήρε στο τέλος της δεκαετίας του 80 μια ώθηση με την εμφάνιση αυτοκινήτων, αντίστοιχων των SUV της Αμερικής αλλά προσαρμοσμένα στην ευρωπαική αγορά. Μικρά αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες για μικρά πορτοφόλια που θέλουν κίνηση στους 4 τροχούς. Ετσι γέμισε ο κόσμος από Freelander, Toyota, Suzuki, Hundai κλπ. Μικρά αλλά μοντέρνα αυτοκίνητα, που πληρούν, με άνεση μάλιστα, τις προδιαγραφές ασφάλειας και εκπομπών. Και στα οποία επιτράπηκε να κυκλοφορούν στους δρόμους, όπως και τα υπόλοιπα.

Και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που άκουσαν οι υστερικοί, δήθεν οικολόγοι και στην πραγματικότητα οπαδοί του, "όλα όσα δε μ'αρέσουν εμένα ν'απαγορεύονται", (ξέρετε στον πολιτικό χώρο ποιος εκπροσωπεί αυτή την τάση), ότι στην Αμερική ένας συνάδελφος τους ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στα SUV. (Συχνά στην Ευρώπη έχουμε την τάση να μαϊμουδίζουμε ό,τι δούμε να γίνεται στην Αμερική και να θέλουμε να το ταιριάξουμε στις δικές μας συνθήκες και τότε γίνεται κωμικό). Και όπως είναι συνήθως άσχετοι, αυτοί κατάλαβαν 4Χ4. Χωρίς να ξέρουν τι είναι το καθένα. Και χωρίς φυσικά να ξέρουν ακόμα ότι 4Χ4 είναι και κάποια Audi, VW ή και Porsche, που μοιάζουν να μην τους απασχολούν ιδιαίτερα. Βγήκε λοιπόν στην τηλεόραση κάποιος φαιδρός της δημαρχίας κι άρχισε να κραυγάζει για το τέλος του κόσμου που θα μας βρει εξ'αιτίας των 4Χ4, που τούτο που κείνο που το άλλο. Που τα 4Χ4 λέει ρυπαίνουν 4 φορές πιο πολύ από τα "κανονικά" αυτοκίνητα. Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν και μεγάλα 4Χ4. Και κάποια απ'αυτά είναι προκλητικά, στην όψη. Ολα όμως είναι με σύγχρονους κινητήρες, πολλά με μικρότερους από χιλιάδες μεγάλα Renault, Peugeot, Mercedes, BMW και ξέρω 'γω τι άλλα κυκλοφορούν, που περιέργως συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις δημάρχων και υπουργών, κόκκινων, πράσινων ή μπλε και ρυπαίνουν σαφώς πιο πολύ απ'τα 4Χ4. Αλλά και ο καημένος οικογενειάρχης, ο καλός όχι αυτός ο αντικοινωνικός με το 4Χ4, ο "νορμάλ", αυτός μήπως δεν κυκλοφορεί με καμιόνι Espace μαζούτ;

Φωνάζουν οι ανόητοι "σύμβουλοι", τους ακούει κι ο δήμαρχος που θέλει να κάνει το μοντέρνο με τις οικολογίες και άλλες τέτοιες αμφίβολες ευαισθησίες! Στο κάτω κάτω, κάθε μέρα μας δείχνουν στην τηλεόραση, la qualité de l'air που είναι πάντα καλύτερη στο Παρίσι intra muros με τα κακά κατκατ, απ'ό,τι στην άμεση και ευρύτερη περιφέρεια. Μήπως τελικά το 4Χ4 συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα;

Τα 4Χ4. Τα περισσότερα απ'αυτά είναι αυτοκίνητα που μεταφέρουν παιδιά και μοναδικά αυτοκίνητα στην οικογένεια. Τα περισσότερα δεν στοιχίζουν περισσότερο από μια "οικογενειακή" Laguna. Και που οι οικογένειες τα αγόρασαν για ασφάλεια και για να μπορούν στις διακοπές να πάνε τα παιδιά τους μέχρι μια πιο απόμακρη παραλία ή κανένα ψηλότερο βουνό. Ετσι γνώρισαν και τα δικά μου παιδιά, το περασμένο καλοκαίρι, τον Ολυμπο από κοντά. Και πήγαμε σε κείνο το δρόμο που μόνο μηχανήματα οδοποιίας υπήρχαν!

Χρησιμοποιώ το Freelander μου 90% στις διακοπές, μακριά απ' το Παρίσι. Τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από ελάχιστες φορές που βγαίνει στο φως, τις περνάει στο υπόγειο. Δεν κάνει 1000 χμ. το χρόνο στο Παρίσι, πολλά απ'αυτά πήγαιν-έλα στα αεροδρόμια. Τι ήθελε δηλαδή ο δήμαρχος, ν'αγοράσω και ένα Scenic από δίπλα, για να είμαι conform; Και μη μου μιλήσετε για transport public, δεν γίνεται προκοπή. (κοίτα και το αντίστοιχο κομμάτι)

Τελικά, έστω ότι του κάνουμε το κέφι. Τι θα μας βάλει; Περιορισμό στην κυκλοφορία; Ειδικό φόρο-πρόστιμο; Οπως και νάχει, θα σκοτώσει την αγορά του 4Χ4 στο Παρίσι. Και δεν με νοιάζει για τους εμπόρους, je m'en fous royalement. Εγώ τι θα κάνω, όταν θα θελήσω να πουλήσω το 4Χ4 μου για να γίνω σωστός πολίτης και ν'αγοράσω μια Espace και δεν θα βρίσκω μισό αγοραστή; Θα μου το αγοράσει ο δήμαρχος; Ας είμαστε σοβαροί. Δήμαρχε, ασχολήσου με κανένα σοβαρό πρόβλημα, χρησιμοποίησε τα δημοτικά τέλη για το καλό όλων και άσε τις Δονκιχοτικές εκστρατείες. Και σκέψου ότι και τα 4Χ4 ψηφίζουν!

Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι, εκτός από μια γελοία προσπάθεια της Renault με κείνο το ανεκδιήγητο Scenic 4X4 που το σταμάτησαν και γρήγορα-γρήγορα, κανείς κατασκευαστής στη Γαλλία δεν προτείνει 4Χ4 στη γκάμα του! Μήπως πίσω απ'αυτές τις οικολογικές ευαισθησίες, βρίσκεται κάποιο ισχυρό λόμπυ;

Γράφτηκε Thursday - June 10, 2004 στις 09:36 AM  και ανήκει στην κατηγορία

buzz Δήμαρχε δεν
σού τάπαν καλά
 from phivos calling moonchild!


Τα τελευταία post

NO ©