Phivos' Planet Phivos calling Moonchild
Είστε στο:    >   > Γι αυτούς που απλώνουν κουρτίνα στο monitor
Γι αυτούς που απλώνουν κουρτίνα στο monitor

Εγώ θα τόλεγα χωρίς ενδοιασμό, λεηλασία!

Πώς το βλέπω:

Θεωρώ το monitor, πρώτα-πρώτα εργαλείο. Και για μας που το χρησιμοποιούμε αλλά και για τον Παναγιώτη που το συντηρεί. Για κάποιους μάλιστα, εργαλείο δουλειάς. Το monitor υπάρχει γιατί τόφτιαξε ο Παναγιώτης, αλλά και γιατί το τροφοδοτούμε εμείς. Ολοι εμείς. Συνεπώς πρόκειται για μια σχέση "βάστα με να σε βαστώ...". Αν καταντήσει να μην μάς προσφέρει αυτό που θέλουμε, απλά θα το παρατήσουμε και θα μείνει κενό περιεχομένου, κενό νοήματος και στο τέλος θα πεθάνει.

Τι συμβαίνει

Το έχουμε δει και το έχουμε συζητήσει από καιρό. Το φαινόμενο κάποιου (στην αρχή), κάποιων πιο μετά και πολλών πια σήμερα μπλόγκερ, που ποστάρουν σε ρυθμό πολυβόλου, τίτλους μόνο, χωρίς περιεχόμενο!

Οταν το monitor σκανάρει το blog τους, βρίσκει τις 10-15 καινούργιες καταχωρίσεις και φυσικά τις δείχνει όλες. Και επειδή όλες έχουν βγει σχεδόν την ίδια ώρα, εμφανίζονται στη σειρά, η μια κάτω απ'την άλλη. Αποτέλεσμα, η πρώτη σελίδα του monitor, αυτή που επισκέπτεται όλος ο κόσμος στην αρχή, είναι σχεδόν όλη πιασμένη από το συγκεκριμένο μπλογκ. Μη αφήνοντας χώρο για άλλους.

Το monitor ανανεώνει τη σελίδα κάθε 5 με 10 λεπτά, κάποτε και πιο αραιά. Ο επισκέπτης δεν θα κάτσει να περιμένει κάνοντας reload, πότε θα φύγει όλο αυτό το ποστομάνι για να δει κάτι άλλο. Παίρνει το ποντίκι του και πάει στη δουλειά του! Και το monitor, τον χάνει από πελάτη (τουλάχιστον για την ώρα).

Στην αρχή ήταν απλώς ενοχλητικό. Σιγά σιγά όμως, κατάντησε μάστιγα. Κάποτε πριν από μήνες, μίλησα. Ρώτησα αν υπάρχει κάποιος τρόπος να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα. Κάτι σαν blacklist. Είπα μάλιστα, με το σκεπτικό που εξήγησα πιο πάνω, ότι θα ζητήσω να βγω από το monitor.

Η θύελλα που σηκώθηκε δεν περιγράφεται. Ετρεξαν οι καλοθελητές και υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης να με λυντσάρουν. Ουτε καν διάβασαν τις λίγες γραμμές εκείνου του post για να καταλάβουν τι έλεγα. Δεν με εκπλήσσει Στο χώρο αυτό, είναι συχνό φαινόμενο, η αντίδραση να είναι κιόλας γραμμένη πριν καν τελειώσει η ανάγνωση. Δείχνει ποιότητα σκέψης και ικανότητα διαλόγου. Αλλά, αυτό είναι, το δεχόμαστε. Αυτό που ήταν όμως απογοητευτικό, ήταν το επίπεδο του λόγου. Πίσω απ΄την ασφάλεια της ανωνυμίας, το τι βρισιά και χυδαιότητα εκτοξεύτηκε, δεν λέγεται. Το πιο τρελό είναι ότι κάποιοι, αργότερα και μετά από ανταλλαγή σχολίων και mail, έφτασαν να ζητήσουν και συγγνώμη!

Αλλά αρκετά μ'αυτό το συμβάν, δεν είναι ακριβώς το θέμα μας. Αν το αναφέρω είναι γιατί περιμένω και τούτο 'δω το post να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις.

Τι μπορεί να γίνει;

Να τι προτείνω, προς τρεις κατευθύνσεις:

1. Στους εν λόγω μπλόγκερς. Θα ήθελα να τούς πω ότι προσωπικά εκτιμώ πως αυτό που κάνουν είναι έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους. Μια ελάχιστη ένδειξη καλής συμπεριφοράς θα ήταν να σταματήσουν αυτή την τακτική.

Δεν νομίζω ότι τούς προσφέρει τίποτε αυτός ο καταιγισμός post, ότι έτσι κερδίζουν περισσότερη κίνηση. Οι επισκέπτες τους αποκλείεται να καθήσουν να ανοίγουν ένα-ένα τα post τους, για να βρουν το link που στέλνει στην τελική σελίδα με την είδηση. Επίσης, δεν νομίζω ότι μ'αυτή την τακτική, κερδίζουν καλύτερες θέσεις στο Google.

Μια ιδέα θα ήταν, αν θέλουν πράγματι να προσφέρουν ένα σέρβις στους αναγνώστες τους, να συγκεντρώνουν όλα τα links προς τις ειδήσεις, σε μια σελίδα. Ετσι, και το monitor δεν θα μπλοκάρουν και οι επισκέπτες τους θα έχουν όλο το υλικό με μια ματιά. Χώρια που και για τους ίδιους κάνει πολύ λιγότερη δουλειά.

2. Στους θεατές αυτού του φαινομένου. Απλά, μπορείτε να μποϋκοτάρετε αυτά τα blog, μέχρι να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Και να μιλάτε, να γκρινιάζετε όσο και όπου μπορείτε.

3. Στον Παναγιώτη. Μια πρόταση-ιδέα που είχα κάνει πριν μερικές μέρες, σαν σχόλιο σ'ένα άλλο blog, που έθιξε το θέμα (δυστυχώς, δεν βρίσκω το post):

Λοιπόν, ας πούμε ότι ο μέσος χρόνος για να φύγει μια πλήρης σελίδα του monitor, είναι μια ώρα (εντάξει, παίζει ανάλογα με την κίνηση, αλλά μπορείς να ξέρεις πάνω κάτω πόσο είναι).
Ας υποθέσουμε ότι βάζεις ένα script που να κοιτάει αν το blog που πάει να εμφανίσει, έχει στείλει προηγούμενο post σε λιγότερο από μια ώρα. Αν δηλαδή, μ'αυτόν τον τρόπο, ένα blog δεν μπορεί να έχει δυο post στην ίδια σελίδα, το πρόβλημα έχει κατά μεγάλο μέρος ξεπεραστεί.

Και δεν είναι blacklist και μπορεί ο άλλος να ποστάρει μέχρι και 24 τη μέρα! Αν το κάνεις ξεκάθαρο κι όλας με τους όρους χρήσης, είναι παραπάνω κι από fair play.

Ταυτόχρονα, αυτός που ποστάρει βροχή, θα το κόψει από μόνος του, αφού θα ξέρει ότι όχι μόνο δεν θα πιάσει όλη τη σελίδα, αλλά θα κινδυνεύει να μην τού εμφανιστούν καθόλου τα post του. Τι λές;

Τι λέτε όλοι; (περιμένω το λιθοβολισμό).

Υ.Γ.: σίγουρα υπάρχουν μικροατυχήματα, του τύπου "κάνω διορθώσεις κι ο blogger" τις εμφανίζει σαν καινούργια post. Μην ανησυχείτε. Δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί. Και φαίνεται ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Κι όχι το συστηματικό των άλλων.

Υ.Γ.2: για τις ευαίσθητες φωνές που θα ξεσηκωθούν πάλι για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου. Δεν βλέπω πού θίγεται μ'αυτή την πρόταση η ελευθερία του λόγου. Αντίθετα μάλιστα, με το να μονοπωλεί το monitor, είναι ο άλλος που καταπατάει τη δική μου ελευθερία να φανώ και να εκφραστώ. Και να που για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, βρίσκω μια εφαρμογή για το γνωστό ανόητο ρητό των καραβανάδων: η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου! Εδώ ταιριάζει. Αλλά, πληζ, μη μού γεμίσετε τα σχόλια με φιλοσοφία πάνω σ'αυτή τη φράση. Δεν είναι το θέμα μας. Ηταν απλώς η κρίση χιουμορεξυπνάδας μου και τίποτε άλλο.

Υ.Γ.3: Παρακαλώ πολύ, πριν αρχίσετε να μού πετάτε πέτρες, πορτοκάλια, ή ό,τι άλλο σας βρίσκετε πρόχειρο, σιγουρευτήτε ότι λέω όντως αυτό για το οποίο μού απευθύνετε τη βολή. Οτι διαβάσατε καλά αυτό που λέω και ότι δεν καταλάβατε λίγο διαφορετικά αυτό που έγραφα. Το ξέρω ότι είναι χοντρό από μέρους μου και ισως φαίνεται και υπεροπτικό, αλλά τα σχόλιά που παίρνω, είναι κατά 80% άσχετα μ'αυτό που έγραψα. Τθενκ γιου βέρυ ματς!

Ουφ! Τα είπα!, , , ,

Γράφτηκε Thursday - September 07, 2006 στις 12:24 PM  και ανήκει στην κατηγορία

buzz Γι αυτούς που
απλώνουν
κουρτίνα στο
monitor
 from phivos calling moonchild!


Τα τελευταία post

NO ©