Phivos' Planet Phivos calling Moonchild
Είστε στο:    >   > Blogger: Το blog σας είναι SPAM Blog!
Blogger: Το blog σας είναι SPAM Blog!

Ποιον είπες SPAM, ρε; Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

Μια καλή φίλη, έπεσε θύμα του ενθουσιασμού της. Τα ρομπότ του Blogger τής έβγαλαν ότι το blog της είναι SPAM! Δεν ξέρουν πάντα να ξεχωρίζουν τους καλούς από τους κακούς. Και τότε αναλαμβάνει ο άνθρωπος. Για να δούμε τι συνέβη, πρέπει να καταλάβουμε κάπως τη λογική τους.

Τι κυνηγάμε, τι μάς κυνηγάει

Οι πιο πολλοί από μας, μπορεί να γράφουμε για το κέφι μας. Αλλα η τεράστια πλειοψηφία των sites στο Internet, υπάρχουν για να βγάζουν χρήμα.
Τι χρειάζεται ένα site για να βγάζει χρήμα; Κίνηση. Πολλούς, πάρα πολλούς επισκέπτες.
Πως καταφέρνει ένα site να έχει πολλούς επισκέπτες; Οταν είναι ψηλά στις ψαχνομηχανές (το Google ενδιαφέρει κυρίως), για ένα συγκεκριμένο λήμμα. Ψάχτε με για παράδειγμα, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να ανέβει ένα site ψηλά. Αυτό λέγεται SEO (Search Engine Optimization). Ξέροντας πώς αξιολογεί μια μηχανή τα sites, κάνουμε τα απαραίτητα για να μάς βάλει ψηλά στη λίστα.
Το Google για παράδειγμα, παίρνει πάρα πολύ υπ'όψιν το πόσα link δέχεται μια σελίδα, από άλλες. Και όσο περισσότερα είναι, τόσο πιο ψηλά βγαίνει αυτή η σελίδα, στα αποτελέσματα.

Ξέροντας αυτό, εύκολα θα σκεφτεί κάποιος που θέλει να "βοηθήσει" τα αποτελέσματα, ότι αρκεί να φτιάξει ένα ή περισσότερα άλλα sites που να δείχνουν το καλό, για να βρεθεί αυτό ψηλά! Μόνο που... έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Δηλαδή, όλες οι μεγάλες μηχανές, έχουν περάσει προ πολλού από τέτοιες εμπειρίες κι έχουν λάβει τα μέτρα τους. Και η ποινή, δεν αργή να γίνει αισθητή. Με διάφορες μορφές. Οπως για παράδειγμα το Sandbox. Κάτι σαν την κινούμενη άμμο, δηλαδή, που άμα πέσεις μέσα, όσο πιο πολύ κουνιέσαι, τόσο πιο βαθιά βουλιάζεις.

Πονηρές ιστορίες

Ας έρθουμε τώρα στα blog και πιο συγκεκριμένα σ'αυτά που φτιάχνουμε στον Blogger, που είναι ένα σέρβις του Google. Εστω λοιπόν ότι ο τύπος της ιστορίας μας, θέλει να βοηθήσει κάποιο site που έχει και φτιάχνει ένα blog στον Blogger. Βάζει λοιπόν ένα link από το blog στο site αυτό. Λογικό, θεμιτό και αξιοπρεπές. Σε λίγο όμως γίνεται πονηρός και σκέφτεται ότι, όσο περισσότερα links έχει από το blog στο site, τόσο περισσότερο το βοηθάει. Πιάνει λοιπόν και βάζει links. Για κάθε σελίδα του site και ένα link στο blog. Και για να σιγουρέψει την επιχείρηση, βάζει την ατέλειωτη λίστα με τα links, στο template του blog του, έτσι ώστε τα links να φιγουράρουν σε όλα τα post που στέλνει στο blog.

Και είναι εδώ ακριβώς που τα ρομπότ του Blogger, βλέπουν κόκκινο. Και με το δίκιο τους! Σού λέει, αφού αυτός έχει δεκάδες links από το blog προς το ίδιο πάντα site, δεν μπορεί να παρά να το κάνει εκ του πονηρού. Δηλαδή SPAM. Είναι αυτό που λέγεται Link Spamming ή Spamdexing.
Blogger blacklist
Και, παίρνουν... ασφαλιστικά μέτρα! Πρώτον, κλείδωμα του blog. Επειδή ο αληθινά πονηρός, μπορεί να σκαρώσει δεκάδες blog γι'αυτή τη δουλειά και να τα βάλει, μέσα από script να ποστάρουν μόνα τους, πρώτο μέτρο, το word verification. Ξέρετε, είναι εκείνη η εκνευριστική παραμορφωμένη λέξη που εμφανίζεται συχνά στα σχόλια, για να αποτρέψει τις αυτόματες αποστολές. Το ίδιο κόλπο, αλλά τώρα εφαρμοσμένο όχι στα σχόλια αλλά στα post και να απευθύνεται στον ποσταδόρο. Μ'άλλα λόγια, κάθε που στέλνει ένα post, πρέπει να περάσει από τη δοκιμασία του word verification. Αν είναι απλά ένα ρομποτάκι που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά, θα σταματήσει μπροστά στο ανυπέρβλητο εμπόδιο. Αν είναι άνθρωπος, απλά θα ταλαιπωρείται κάθε φορά, για να ποστάρει. Μέχρι που αποκαρδιωμένος, θα τα παρατήσει.

Αλλη ποινή, είναι ο αποκλεισμός από το NextBlog, εκείνο το κουμπί επάνω αριστερά, που εμφανίζει τυχαία blog, κάθε που το πατάμε.

Μετά, κατακρημνισμός στις λίστες του Google. Το blog, στην ουσία εξαφανίζεται από προσώπου γης.

Χώρια που το ουσιαστικό blacklisting, κάνει κακό και στο site που υποτίθεται ότι επωφελείτο, για το λόγο ότι link από "κακόφημα" sites, κάνουν κακό παρά καλό!

Ετσι, μ'όλα αυτά, το blog, χάνει κίνηση και η όλη πονηρή επιχείρηση το νόημά της. Αν μάλιστα περάσει κάμποσος καιρός χωρίς αντίδραση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του, το blog, απλά-απλά, κλείνει. Τέλος. Στα σκουπίδια!

Καταλαβαίνετε ότι, μ'όλα αυτά τα μέτρα, δεν μένει και πολύ περιθώριο για μικροκομπίνες, στον Blogger!

Ναι αλλά εγώ είμαι καλό παιδί!

Σίγουρα μπορεί να έχει γίνει λάθος. Μπορεί τα ρομπότ, να μην κατάλαβαν το πνεύμα μου. Θα χάσω το blog μου, έτσι για την κακή εκτίμηση μιας μηχανής; Οχι βέβαια! Εχουν λοιπόν προβλέψει πως άμα είσαι κατά λάθος μπλεγμένος, μπορείς να επέμβεις και να ζητήσεις να σε ξεμπλακλιστάρουνε.
Blogger blacklist
Υπάρχει λοιπόν μια φόρμα που ζητάς να δουν το blog σου κάποιοι άνθρωποι (του Google) και ν'αποφασίσουν αν είναι SPAM blog ή όχι. Στέλνεις μια αίτηση και σε μιά δυό μέρες, έχουν κάνει τη δουλειά. Και, αν όντως ήσουν καλοπροαίρετος, σού στέλνουν ένα μήνυμα ότι το blog σου ελευκάνθη και είσαι πάλι ελεύθερός να ποστάρεις όπως πριν! Μένει μόνο να βγεις από το λογαριασμό σου του Blogger, να ξαναμπείς και όλα θα έρθουν στη θέση τους.

Hello, Your blog has been reviewed, verified, and whitelisted so that it will no longer appear as potential spam. If you sign out of Blogger and sign back in again, you should be able to post as normal. Thanks for your patience, and we apologize for any inconvenience this has caused. Sincerely, Blogger Support


Τι συνέβη λοιπόν στη φίλη μου; Πριν λίγες μέρες, είχε την ιδέα να βάλει στο template της, ένα σωρό links προς κάμποσα τραγούδια σε mp3, που είχε ανεβάσει σε κάποιον από τους servers που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τελευταίως. Ετσι, για να ευχαριστήσει τους φίλους της που θα μπορούσαν ν'ακούσουν και ένα τραγουδάκι, όσο θα διάβαζαν το post της. Και; Μα φυσικά, έπεσε στην παγίδα που είπαμε πριν. Ολα τα links στα τραγούδια, έδειχναν τον ίδιο server. Και αυτό φάνηκε ύποπτο στα ρομποτ. Να κάποιος που προσπαθεί να ανεβάσει το τάδε site, σκέφτηκαν. Λάθος τους! Μέγα λάθος και αστοχία! Μα το κακό είχε γίνει.

Ετσι, απογοητευμένη από τόση ταλαιπωρία, σκέφτεται τώρα να το παρατήσει. Οχι βέβαια! Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Και γράφει και τι ωραία! Αρκεί να ζητήσει μια human review και θα τής το ξεκλειδώσουν. Με μια μικρή λεπτομέρεια, όμως. Πριν να στείλεις την αίτηση, καθάρισε το template σου από όλα αυτά τα link στα τραγούδια. Είναι όλα κάτω από copyright και μπορεί να το δουν στραβά! Μέρες που είναι, δεν είναι να μπλέκει κανείς με τέτοια, ε; Οχι να πάμε για μαλλί και...

Να λοιπόν πως λειτουργεί αυτό το σύστημα με το κλείδωμα του blog. Είναι σχετικά ανώδυνο και ευκολά το ξεπερνάς, άμα πέσεις μέσα. Αλλά άμα ξέρουμε, το αποφεύγουμε.

Καλά post σε όλους., , , , , , ,

Γράφτηκε Wednesday - September 27, 2006 στις 08:10 AM  και ανήκει στην κατηγορία

buzz Blogger: Το blog σας
είναι SPAM Blog! 
 from phivos calling moonchild!


Τα τελευταία post

NO ©