Phivos' Planet Phivos calling Moonchild
Είστε στο:    >   > Νούμερα!
Νούμερα!

Κάτι τέτοιες στιγμές, είμαστε όλοι νούμερα!

Τις στατιστικές ποτέ δεν τις συμπάθησα. Ποτέ δεν πίστεψα στην αποτελεσματικότητά τους. Ομως, όλο και πιο πολύ, ό,τι γίνεται γύρω μας, ό,τι αποφασίζεται για τη ζωή μας, βγαίνει από τις στατιστικές. Οι αντιδράσεις μας μετριούνται και μπαίνουν στο καζάνι των υπολογισμών. Παύουμε να έχουμε πρόσωπο, γινόμαστε νούμερα. Νούμερα που κινούνται, νούμερα που καταναλώνουν, νούμερα που ονειρεύονται, νούμερα πάντως!

Αυτή η φοβερή εικόνα με τα ομοιόμορφα ντυμένα κορίτσια, κόκκινα, κίτρινα, θαλασσιά τι-σερτ, που σε πλησιάζουν την ώρα που τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο σου, για να σε ρωτήσουν το μακρύ τους και το κοντό τους! Νταμάκια να τσεκαριστούν, σε πακέτα μονοσέλιδα ερωτηματολόγια, ερωτήσεις άσχετες, ανώδυνες φαινομενικά, που άμα τις απαντήσεις θα γεννήσουν στήλες στοιχείων που κάποιοι, αυτόκλητοι "ειδικοί", αναλυτές του... αέρα, θα μετατρέψουν σε γνώση, πολύτιμη γνώση και προϊόν. Ετοιμο για πούλημα στους άλλους εξυπνάκηδες της παραγωγής.

"Είστε υπέρ ή κατά του να έχει η Πόλη, πάνω από 15% πράσινο;" - Συμπέρασμα, η οδοντόκρεμα πρέπει φέτος να έχει γεύση φράουλα, με μια ιδέα από γαρύφαλλο!
"Πως βλέπετε τη χτεσινή εμφάνιση της Σεγκολέν στις ειδήσεις των 8;" - Αρα, τα μαγαζιά πρέπει να ανοίγουν πιο αργά την Τετάρτη...

Η πλάκα είναι ότι, είναι τόση η αξία που έχει δώσει το "σύγχρονο μάρκετινγκ", σ'αυτή την αστειότητα που, πια, πάνε και τα σπουδάζουνε αυτά τα πράγματα! Κι όχι μόνο στις σχολές της πλάκας, αλλά σε Πανεπιστήμια παρακαλώ! Θα σού λένε κι όλας ότι πρόκειται περί επιστήμης! Στατιστικολόγος! ...

Φυσικά και δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι η συλλογή κάποιων στοιχείων, όταν γίνεται με περίσκεψη και αναλύεται με σύνεση, μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες λήψεις αποφάσεων. Αλλά απ'αυτό μέχρι αυτό το ντελίριο πούχει καταντήσει η στατιστικομανία, έχει τεράστια απόσταση.

Ετσι κι εγώ, παρ'όλο που τόσα της σούρνω, κάπου-κάπου τής δίνω και μια ακόμη ευκαιρία. Και είναι αλήθεια ότι, παρ'όλο που εύκολα βλέπουμε τα όρια της χρησιμότητας, όλο και κάτι έχω χρησιμοποιήσει και στα ιντερνετικά παιχνίδια μου.

Ετσι σήμερα, χάζεψα λίγο τα stats (έτσι τα λέμε βρε άσχετοι, εμείς οι ιντερνετάδες) του Moonchild. Και να τι δίνουν:

Pageloads και Visitors


Το άγχος του κάθε οπτιμιστή. Με βλέπουν; Πόσοι με βλέπουν; Πόσοι την ημέρα; Πόσοι τη νύχτα; Είναι αρκετοί; Μπορώ να βγάλω κι άλλους; Πόσοι έρχονται και φεύγουν; Πόσοι έρχονται τακτικά; Πόσο επηρεάζει την επισκεψιμότητά μου, κάθε νέο post; Τι λέει για μένα η Alexa;

Είναι το στοιχείο εκείνο των stats, στο οποίο προσωπικά, δίνω τη λιγότερη σημασία. Τι σημασία έχει πόσοι έρχονται, όταν δεν βρίσκουν εδώ, κάτι να τούς τραβάει. Χιλιάδες νάναι αυτοί που πέφτουν επάνω μου κατά τύχη, εγώ, μόνος μου θα τα λέω, μόνος μου θα τ'ακούω!

Στο γράφημα, ο Μάρτιος του Moonchild.

Ποιος μού τον έστειλε;


Εδώ έχει κάποιο ενδιαφέρον το πράγμα. Μαθαίνω αν οι επισκέπτες μου έρχονται συστημένοι από κάποιον, αν αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος αξιόλογος, ή αν με βρίσκουν στις μηχανές ψάχνοντας για άνεμους και ύδατα.

Εδώ βλέπετε ότι, τα παιδιά που μού έστειλαν τελευταία επισκέπτες, είναι όλοι τους διαλεχτοί και εξαιρετικοί bloggers. Με την ευκαιρία τούς ευχαριστώ και ελπίζω να κάνω κι εγώ τα ίσα γι αυτούς.

Ποιες χώρες με διαβάζουν;


Να ένα στοιχείο που εδώ, δείχνει την αδυναμία της στατιστικής να δώσει μια εικόνα της πραγματικότητας! Αυτό το blog είναι στα ελληνικά. Τι ήθελες λοιπόν να το διαβάζουν; Οι Πορτορικάνοι; Σημειώστε ότι εξ αιτίας του μονόπαντου ποσοστού της Ελλάδας, όλες οι άλλες χώρες, εμφανίζονται ισοδύναμες, με αστεία ποσοστά!

Μού θυμίζει τις στατιστικές που μάς έχουν ζαλίσει τον έρωτα αυτές τις μέρες, σχετικά με την εκλογή προέδρου, στη Γαλλία. Αν πας στο Neuilly, βγαίνει ο Sarkozy με 160%. Αν πας στο Aulnay-sous-bois, βγαίνει πρόεδρος ο Basancenot!

Τι καπνό φουμάρει ο καθένας τους;


Εδώ, όχι πως να το παινευτούμε δηλαδής, άλλα έχουμε κοινό Top Class!

Ούτε ένας από τους αναγνώστες μου δεν έχει IQ κάτω από 100! Ούτε ένας! Είναι κάποιες στιγμές που μού αρέσουν οι στατιστικές!

Και κάτι τεχνικό


Αδιάφορο για τους μαρκετόπληκτους αλλά αρκετά καλή πληροφορία για τους τεχνικούς του web. Με τι πρόγραμμα σερφάρουν οι πελάτες σου. Σού επιτρέπει να φτιάξεις τη δουλειά σου ανάλογα με τα βίτσια του browser ( ή να αδιαφορήσεις παντελώς, εξαρτάται από το ποιο στρατόπεδο έχεις διαλέξει).
Εδώ βλέπουμε ότι η ισοπεδωτική κυριαρχία των κακών απ'το Seatle, έχει αρχίσει ν'αφήνει θέση στους υπόλοιπους, που δουλεύουν για να κάνουν τη ζωή μας στο web, εύκολη και ευχάριστη!
Αλλά και πάλι τα στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια. Σ'άλλο site που μιλάει κυρίως τεχνικά, το Firefox βγάζει πάνω από 60%. Σ'ένα άλλο γενικού θέματος, έχουμε IE6, κοντά στο 85%. Stats!

Αυτά για σήμερα. Στατιστικές εναντίον πραγματικότητας, συνεχίζεται σε επόμενο post. Και ίσως πιο τεχνικό.

Καλό σας απόγευμα!, ,

Γράφτηκε Sunday - April 01, 2007 στις 12:21 PM  και ανήκει στην κατηγορία

buzz Νούμερα! 
 from phivos calling moonchild!


Τα τελευταία post

NO ©