Phivos' Planet Phivos calling Moonchild
Είστε στο:    >   > Το Προπατορικό Αμάρτημα
Το Προπατορικό Αμάρτημα

Παρά φύσιν, παρά θέσιν, μετάθεση...

Πήραμε την απόφαση και σηκωθήκαμε στα πίσω πόδια. Βιαστικά όπως πάντα και χωρίς πολλή περίσκεψη!

Γιατί, αν ήμασταν λίγο πιο παρατηρητικοί, θα είχαμε προσέξει ότι ο σχεδιασμός αυτού του μοντέλου, επιβάλει την τετρακίνηση!

Τα μπρος και τα πίσω μας πόδια χρησιμεύουν για να πατά το κορμί στο έδαφος. Στην κίνηση, το ζιγκ-ζαγκ που κάνουν τα άκρα, χρησιμεύει σαν αμορτισέρ στους κραδασμούς από το σοκ του πατήματος.
Η σπονδυλική στήλη χρησιμεύει για να ενώνει μεταξύ τους, τους δυο πυλώνες των άκρων. Οι σπόνδυλοί της, δίνουν κάποια ευελιξία σ'αυτή τη σύνδεση και ταυτόχρονα δρουν κι αυτοί σαν αμορτισέρ. Η κίνηση της σπονδυλικής στήλης (που βρίσκεται σε οριζόντια θέση) είναι μια ταλάντωση.

Εχοντας περάσει άπειρες φορές, απ'το σχεδιαστήριο στην εφαρμογή και πίσω, το μοντέλο αυτό, δοκιμασμένο για χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, λειτουργεί θαυμάσια! Οι κινητικές δυνατότητες που δίνει είναι (σε μερικά είδη), απίστευτες!

Μέχρι που... ένας, κάνει (και όπως θα φανεί στο μέλλον, έχει μανία να κάνει) του κεφαλιού του. "Οχι, λέει, εμένα δε μού αρέσει έτσι όπως είμαι. Δεν είμαι σαν τ'άλλα τα ζώα εγώ! Ωπ, όρθιος!".Ναι, φίλε μου, ωραία ιδέα. Αλλά... Το σχέδιο προβλέπεται για τεράποδη χρήση. Τώρα εσύ, μού τα αλλάζεις όλα. Ετσι όπως στέκεσαι, με τη στήλη σε κατακόρυφη θέση, οι ταλαίπωροι οι σπόνδυλοι κοπανιούνται μεταξύ τους σε κάθε σου βήμα. Δεν θ'αργήσουν να χτυπήσουν μπιέλα!
Ταυτόχρονα, επειδή έτσι όπως στέκεσαι, θα φας τα μούτρα σου αν πατάς μόνο με τα δάχτυλα, πρέπει να καταργήσεις μια άρθρωση του αμορτισέρ και να πατάς με τη φτέρνα. Που σημαίνει ότι, αυξάνονται έτσι οι κραδασμοί που μεταφέρεις στην έρμη τη σπονδυλική στήλη! Πας δηλαδή, ανάποδα! Αντι να φτιάχνεις, χαλάς! Και αργά ή γρήγορα, θα το πληρώσεις. Η μέση σου θα γίνει κιμάς!

Αλλά τι να σού λέω τώρα, εσύ, λες, ξέρεις τι κάνεις!

Και καλά παλιά, κουνιόσουνα και λιγάκι. Τώρα όμως που μού είσαι ώρες καθισμένος σε μια καρέκλα - μοντέρνα ζωή το λες - σε μια στάση εντελώς αντίθετη απ'αυτές που συνιστά ο κατασκευαστής, θα το διαλύσεις το μηχανάκι, μέχρι να πεις κίμινο. Και σε βλέπω να πηγαίνεις πάλι ανάποδα. Μόλις ένοιωσες τα πρώτα προβλήματα, βρήκες τη λύση - όπως πάντα, άσχετη. Τζόγκινγκ! Ο,τι καλύτερο για να σού καταστρέψει ό,τι απόμεινε γερό!

Αλλά τι να σού λέω τώρα, εσύ, λες, ξέρεις τι κάνεις! Συνέχισε λοιπόν!

Δύο Ιανουαρίου 2000! Με ταξί και με τη βοήθεια της Κας, μπαίνω στην τάξη. Ανίκανος να σταθώ έστω και πέντε δευτερόλεπτα όρθιος. Με φοβερούς πόνους, κάνω την πρώτη μου γνωριμία με το πρόβλημα. Για τους επόμενους δύο μήνες, με ενέσεις, φάρμακα και φυσιοθεραπείες, καταφέρνω να ξαναβρώ μια στάση της προκοπής, να ξαναγίνω πάλι αυτοκινούμενος!

Δεκαετίες θρανίο και είκοσι χρόνια μπροστά στην οθόνη, πάλι καλά που είμαι μόνο τόσο αχρηστευμένος. Το μέλλον όμως δεν δείχνει ευοίωνο. Οι ώρες που περνώ καθισμένος, όλο και πολυστεύουν!

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Και βέβαια όχι στις γραφικές προτροπές της επιστροφής στη φύση. Ετσι κι αλλιώς, αυτή είναι πια η φύση μας. Είμαστε ένα παρά φύσιν μοντέλο. Ας μάθουμε τουλάχιστον να ζούμε μ'αυτό!

Αφήστε τις σαχλαμάρες με τις εργονομικές καρέκλες που σού βαστούν, λέει, την πλάτη. Είναι χαμένη υπόθεση. Το πολύ εκείνο το σκαμνί που κάθεσαι γονατιστός, αλλά και μ'αυτό κινδυνεύεις να πάθεις γάγγραινα στα γόνατα! Λιγότερη ανάγκη για καθισιό χρειάζεται! Τι διάολο χρησιμεύει να κάθεται ο μισός πλανήτης σε μια καρέκλα και να διεκπεραιώνει χαρτιά, mail και τηλεφωνήματα; Γιατί χρειάζεται να περνά ώρες μες το αμάξι του, για να πάει στη "δουλειά"; Γιατί δεν μπορεί να βρει άλλες στάσεις για να κάνει τις απαραίτητες "βαρειές δουλειές". Οπως να βλέπει τηλεόραση;

Από κοντά κι η "άσκηση". "Τρέξιμο χρειάζεται", λέει ο γιατρός! Και γιατί δεν παίρνουμε ένα κομπρεσέρ καλύτερα, γιατρέ, να χτυπιόμαστε; Θα γίνει πιο γρήγορα η δουλειά!

Μού φαίνεται απίστευτο, αλλά έχω περάσει μια ζωή να βλέπω "επαναστατικές" λύσεις! Και είναι απίθανα σπάνιο, αν πετύχεις πουθενά κάτι που να παίρνει υπ'όψιν την κατασκευή μας. Που απλά, να παρατηρεί, πριν να προτείνει! Οπως για παράδειγμα, αυτά τα Nike Air, ή τα καινούργια τώρα με τα ελατήρια! Να μια σωστή κατεύθυνση! Που είναι όμως, σταγόνα στον ωκεανό της αγαρμποσύνης!

Αλλά τι σού λέω τώρα; Ξέρεις εσύ τι κάνεις!

Υ.Γ. Αν θα έπρεπε να βρούμε στ'αλήθεια, στο φαύλο παρελθόν μας, ένα στραβοπάτημα που να είναι το πιο δυνατό, το πιο σημαδιακό και που να το φορτωνόμαστε όλοι οι επόμενοι και στον αιώνα τον άπαντα, ένα στραβοπάτημα που δίκαια θα δικαιούνταν τον τίτλο του Προπατορικού Αμαρτήματος (σιγά μην είναι σοβαρό αμάρτημα, ένα χρατς σ'ένα μήλο! -  ), δεν μπορώ να φανταστώ άλλο απ'αυτό: που σηκωθήκαμε στα πίσω πόδια. Τραβάτε τα τώρα!, , ,

Γράφτηκε Wednesday - June 09, 2004 στις 07:38 PM  και ανήκει στην κατηγορία

buzz Το
Προπατορικό
Αμάρτημα 
 from phivos calling moonchild!


Τα τελευταία post

NO ©